zz

Jongeren uit Oss laten zich inspireren door kunstenaar Gerco de Ruijter

Donderdag 30 oktober van 12.40 – 15.25 uur presenteren 73 jongeren van Het Hooghuis hun gedichten bij een van de werken van Gerco de Ruijter in Museum Jan Cunen te Oss.




Het werk van de landschapsfotograaf inspireerde de jongeren tot het schijven van poëzie. Verspreid door het museum dragen zij hun gedichten voor.

 

Jongeren uit de derde vmbo-klassen van Het Hooghuis bezochten de tentoonstelling van fotograaf Gerco de Ruijter in Museum Jan Cunen in Oss. De Ruijter fotografeert vanaf grote hoogte met camera’s aan vliegers en drukt zijn foto’s meestal af in vierkanten. Landschappen worden zo abstract. Nadat de jongeren eerst zelf een tekening hadden gemaakt waarbij ze een weg, een rivier, een krop sla, een voetbalveld en een school van boven af gezien hadden getekend, gingen ze op onderzoek uit in het museum.

Ze telden de strepen in de foto’s van De Ruijter, beschreven de kleuren en vormen en kozen een eigen favoriet kunstwerk.
Gebiologeerd door de landschappen van De Ruijter maakten de leerlingen aantekeningen, verzonnen zelf titels bij de werken zonder titel en bestudeerden nauwgezet de vele soorten groen en bruin. Op school, in het computerlokaal, schreven ze aan de hand van hun aantekeningen en geïnspireerd door dichtregels zelf gedichten. Een foto op hun mobiele telefoon van het door hen gekozen werk van De Ruijter bood steun. De jongeren waren geboeid en schreven gedichten die de sfeer en stijl van het werk goed hebben getroffen.

Volgende week donderdag 30 oktober dragen de jongeren hun gedichten live voor bij hun bron van inspiratie. Welkom!


 

 

Poëzie & Beeld
Bovenstaande activiteit staat in het kader van Poëzie van binnen naar buiten: een twee jaar durend programma voor vmbo scholen ter ontwikkeling van een leerlijn poëzie. Meer informatie

Het programma rond Gerco de Ruijter wordt in nauwe samenwerking met Museum Jan Cunen geproduceerd.