pbb

Banketbakker inspireert jongeren

 

 

Woensdag 16 september jl. gingen leerlingen uit klas 3B van het Agnieten College in Zwartsluis op werkbezoek in Bakkerij Ekkelenkamp.
Bakker Roy heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen en staat elke dag om half vier op. Het assortiment van de bakkerij is heel gevarieerd en de bakker vertelde dat hij 20 verschillende taartjes kan bakken, zelf chocolaatjes spuit en in het weekend zorgt voor croissantjes en broodjes. Wekelijks verwerken hij en zijn medewerkers 100 liter slagroom, 30 kilo roomboter, 30 kilo suiker en 75 kilo bloem. Vroeger werd de bakkersoven met takkenbossen gestookt en moesten de bakkers eerst het brood bakken, omdat dat de hoogste temperatuur nodig had. Naarmate de dag vorderde, werden er taarten en koekjes gebakken. Bakker Roy verraste de leerlingen met prachtige kleine gebakjes die hij speciaal voor hen gebakken had: mooi versierd met dieprode aardbeien en een klein groen blaadje.

 

De bakker had ook bruikbare tips over een goede bedrijfsvoering. De meeste winst valt er te behalen wanneer je een klein assortiment hebt, dat je makkelijk kunt produceren en waarin je veel massa kunt halen. Met oud en nieuw verkoopt hij bijvoorbeeld een heleboel oliebollen en appelflappen die makkelijk te maken zijn, terwijl hij met kerst veel bewerkelijke en mooie taarten maakt. In de bakkerij worden ook trouwtaarten gebakken, soms wel van 12 verdiepingen hoog. De chocolade machine sprak ook bijzonder tot de verbeelding en de bakker vertelde over kristallen en de krimpkracht van de chocola maar had ook direct een schaal kleine chocolade bolletjes klaar om te proeven.

Slagroompunten, moorkoppen, schansjes, soezen, Noorse punten, hazelino’s, chipolata en bananengebakjes en ook de petite désiree, de bakker kan het allemaal maken. Terug op school gingen de leerlingen aan de slag om hun ervaringen en indrukken om te zetten in poëzie.

 

Ceciel schreef:

Het lekkerste gebakje

Het gebakje is lekker
Het is mijn lievelingsgebakje

Het is heerlijk
Het maakt me vrolijk
Het lijkt alsof ik in de hemel ben
Het zijn veel aardbeien
Het is heel veel slagroom
Het is bedekt met chocola
Het is ongezond
Het maakt me niet uit
Het is WONDERVOL


En Aaron die bijna iedereen heeft geholpen om zijn of haar gedicht te printen verpakte een levensmotto in zijn gedicht:

EKKELENKAMP

Bak het brood
Kneed het deeg
Pak de hazelnoten
Houd van het leven
Maskeer het schuim
Bedek met slagroom
Denk aan de zon
Klop de slagroom
Bak de taart
Doe hem de oven in

 

Sonal heeft oog voor de grote toewijding waarmee Bakker Roy zijn werk doet:

VERGEET IK NOOIT MEER

Op een dag heb ik over u zoveel geweten
Vergeet ik nooit meer
Een iemand die zoveel voor anderen doet
Negeer ik nooit meer.

 

 

 

Ilonka Verdurmen

Excursie Poëzie in bedrijf Agnieten College Zwartsluis

Poëzie in bedrijf is een deelprogramma van het project Poëzie van Binnen naar Buiten