ad

Eerste vijf VERS finalisten bekend!

Het lijkt nog ver weg, maar de eerste kandidaten voor de grote VERS finale zijn al bekend. Rumer Schmetz, Kaat Rooseboom, Fatima El Amraoui, Lwiza El Founti en Bronte Gravenberch van het Spinoza Lyceum kwamen gisteren bij de eerste VERS voorronde van dit seizoen als winnaars uit de bus. Lees hun gedichten hier.

Op dinsdag 31 mei 2016 brengen zij in de grote VERS finale hun werk op de planken van het Compagnietheater in Amsterdam. Met hun eigen gedicht strijden ze daar tegen jongeren uit heel Nederland en Vlaanderen om de prijzen.

Afbeelding verwijderd.
Dit zijn de eerste VERS finalisten. Op de foto ontbreekt Bronte Gravenberch.

Poëzielessen
Ruim 220 jongeren van het Spinoza Lyceum kregen in de afgelopen weken poëzielessen o.l.v. docenten van School der Poëzie. Zij doen allemaal mee aan VERS 2016. Dertig jongeren werden geselecteerd om hun gedicht voor te dragen. Vijf scholieren volgden een workshop Poetry Slam, waarbij het uitgangspunt de voordracht van de eigen gedichten is. Een publieksjury bepaalde dat Lwiza El Founti de beste poetry slam neerzette.

Entr’actes
Tussen de voordrachten van de jongeren door werd het jonge publiek getrakteerd op diverse optredens. Zo tolden, draaiden en spinden de breakdansers van Turn it Loose over het podium en bracht dichter en VSB Poëzieprijswinnaar 2013 Ester Naomi Perquin haar poëzie ten tonele. Ook was er een spraakmakend optreden van het Amsterdamse strijkersensemble Fuse. Rapper en beatboxer André Accord presenteerde de show.

Jury
De jury die alle gedichten beoordeelde bestond uit Ester Naomi Perquin, Jos Catau, rector van het Spinoza Lyceum en Marrigje Paijmans, promovenda aan de Universiteit van Amsterdam. Paijmans zit ook in de jury voor de VSB Poëzieprijs 2016.


De strijd om de felbegeerde finaleplekken gaat verder op woensdag 14 januari. Dan is er een VERS Revue in Theater Sneek.