mandelstam

Filmpje Mandelstamproject

Op vrijdagmiddag 29 april lazen kinderen uit groep 7 en 8 van de Shri Laksmi Basisschool om beurten dichregels van Osip en Nadezjda Mandelstam voor. Dat deden ze bij het Monument voor de Liefde; een bronzen sculptuur ter herinnering aan het Russische schrijversechtpaar in de Nadezjda Mandelstamstraat in Amsterdam Zuidoost.

Samen vormden de regels een groot gedicht. Christiaan Langenberg maakte dit filmpje.

De kinderen lazen de dichtregels voor ter ere van het feit dat Osip Mandelstam 125 jaar geleden werd geboren. Op 1 mei 1919 ontmoette hij zijn vrouw Nadezjda. 

Het schrijversechtpaar Osip Mandelstam (1891- 1938) en Nadezja Mandelstam (1899 - 1980) symboliseert de strijd voor het vrije woord. In het Rusland van Stalin hebben zij zich verzet tegen dictatuur. Na het overlijden van Osip in Siberië heeft Nadezjda 25 jaar lang zijn gedichten onthouden voordat ze het land werden uitgesmokkled en in Amerika werden gepubliceerd. Dit wordt gezien als een daad van grote liefde.

Op 25 september 2015, tijdens de onthulling van het Monument voor de Liefde, droegen kinderen van de  Shri Laksmi Basisschool zelfgeschreven gedichten voor.