read my world
Black USA

Boeiende gesprekken en prachtige gedichten op het Read My World Festival

Op vrijdag 10 oktober droegen 30 jongeren van de SG Reigersbos hun gedichten voor in de Read My World Revue. Een bijzonder mooie opening van de tweede festivaldag van het internationale literatuurfestival Read My World. In de middag brachten jongeren van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer, de Vinse School en het Fons Vitae Lyceum in een sprankelende theatervoorstelling hun gedichten voor het voetlicht. 

De jongeren schreven teksten geïnspireerd door thema's uit het Festival Read My World, Black is the new black, en het werk van Kleaver Cruz (New York) en Rickey Laurentiis (New Orleans). Ze mochten in het Engels en in het Nederlands schrijven. Kleaver Cruz en Rickey Laurentiis gingen onder leiding van presentator Bahram Sadeghi met de jongeren en het publiek in gesprek over bijvoorbeeld de rol van poëzie in het leven in Nederland en in de Verenigde Staten.

Zo vertelde Kleaver over zijn Black Joy Project en over zijn artikel over Kalief Browder, een zwarte jongen die ten onrechte drie jaar in de gevangenis zat en uiteindelijk zelfmoord pleegde. Ricky gaf de jongeren bijvoorbeeld het advies mee om je angsten te gebruiken als inspiratiebronnen. Angst is enerzijds je grote zwakte, maar het kan anderzijds juist ook een kracht zijn door je angsten te omarmen.

Tussen de gedichten door waren er optredens door zanger Yerry Rellum, gitarist Vlado Spisiak, drummer Marnix Stassen, Kleaver Cruz en Rickey Laurentiis en de breakdancers van Turn it Loose.

De jury's hadden de moeilijke taak om aan het eind van beide Revues de beste drie gezichten uit te kiezen. ‘Eigenlijk hadden alle jongeren met hun plek op het podium al gewonnen’. Voor de winnaars waren er rode rozen en het boek 'Dandy Lion: The Black Dandy and Street Style'. Ter plekke gesigneerd door Shantrelle P. Lewis, auteur en curator van Read My World. Zie hier de winnende gedichten.

What Comes From Afar 2.0
Om 17.30 uur gingen jongeren (Keahnan Ormskerk, u kent hem vast nog wel als de winnaar van Bijlmer Schrijft!, Keet Winter en Nina Ramsharan) in What Comes From Afar in gesprek met Chuck Perkins en Kristina Kay Robinson, beiden uit New Orleans. Ze voerden, onder leiding van moderator Noha Hermsen boeiende gesprekken over bijvoorbeeld racisme, seksisme, Beyonce’s album Lemonade, het plakken van etiketten – om elkaar in hokjes te stampen, over het vinden van ritme in teksten, schrijven en literatuur. Ook droegen Chuck, Kristina en de jongeren voor een goed gevulde IJzaal voor uit eigen werk.  

Bovenstaande programma's zijn georganiseerd i.s.m. Read My World.