dagblad van het noorden
VERS

Dagblad van het Noorden zeer positief over gedichten jongeren

De feestelijke uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2017 vond op donderdag 26 januari plaats in het Grand Theatre Groningen. De prijs voor beste dichtbundel van het jaar, werd toegekend aan de bundel Kwaad gesternte van Hannah van Binsbergen. De winnaars (Merel Mathijssen, Froukje Mensonides, Esther Baarda, Grietzen Gaastra en Emme Veuger) van de VERS Revue in Sneek traden ook met hun eigen gedicht op tijdens het voorprogramma van de uitreiking van de VSB Poëzieprijs.

Coen Peppelenbos (Dagblad van het Noorden) was bij de uitreiking en schreef bovenstaande column.
Deze column stond eerder in het Dagblad van het Noorden op zaterdag 4 februari 2017.

De VSB Poëzieprijs is ieder jaar dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont de beste bundel van het jaar met een bedrag van 25.000 euro. Andere genomineerden bundels waren Koelkastlicht’ van Rodaan Al Galidi, 'Lichtmeters' van Ruth Lasters, ‘Dichter, bokser, koningsdochter’ van Delphine Lecompte en ‘Van groot belang’ van Nachoem M. Wijnberg.

Voorafgaand aan de VERS Revue schreven ruim 200 jongeren van Magister Alvinus uit Sneek en het Marne College uit Bolsward een eigen gedicht. Zij doen allemaal mee aan VERS 2017: een landelijke poëziemanifestatie met het hele jaar door lessen en activiteiten rond de vijf genomineerde bundels voor de VSB Poëzieprijs. Een selectie van deze jonge ‘dichters’ in de dop bracht in een wervelende literaire theatershow hun eigen werk op de planken.

Via ons project VERS maken dit schooljaar duizenden kinderen en jongeren kennis met het werk van de genomineerde dichters. Benieuwd naar de gedichten van de winnaars? Lees ze hier!