winnaars antwerpen vers
VERS IN ANTWERPEN

Geweldige gedichten en diepgravende debatten

Op 13 maart debatteerden jongeren van het Pestalozzi Lyceum en Kunsthumaniora o.l.v. presentator Christophe Vekeman in DE Studio (Antwerpen) over poëzie en presenteerden hun essays. Vol passie discussieerden jongeren over stellingen als ‘dichters hebben de taak actuele problemen aan te kaarten’ of ‘als politici meer poëzie zouden lezen zou het wel goed komen met de wereld.’ Ook presenteerden een aantal jongeren korte essays. Tussen de debatten door was er een optreden van 'het buitenbeentje van de Vlaamse literaire wereld': Andy Fierens.

Luka, Gillan en Rosie van het Kunsthumaniora en Bernhard van het Pestalozzi Lyceum kwamen als beste debaters uit de bus. Shayma Moustafa van het Pestalozzi Lyceum schreef het beste essay. Deze jonge talenten gaan door naar het VERS Slotdebat op dinsdag 30 mei in het Compagnietheater in Amsterdam!

VERS Revues
Een dag later waren er twee spetterende VERS Revues. Jongeren uit de Scheldestad brachten hun zelfgeschreven gedichten op de planken. In de eerste Revue gingen Romaissa Zarhoni, Safaa Maghnouj van het Leonardo Lyceum Pestalozzi, Hajar Boulakhrif van het Sint-Norbertus Instituut en Abdelkarim Sallami en Nisrine Moaouia van het Lyceum Deurne er met de prijzen vandoor.

Aan het einde van de tweede show vond de jury dat Glaubeny O. Torres, Leonie Laurey, Imke Winkelmans, Casimir De Ceuaer en Amber Brusselairs van het Xaveriuscollege de mooiste gedichten schreven. Lees ze hier.

Tussen de voordrachten door was er een muzikaal intermezzo van Nele Needs a Holiday, dans van Let`s Go Urban, poëzie van VSB Poëzieprijsgenomineerden (2014) Miriam Van hee en Delphine Lecompte (2016). M.m.v slagwerker Marnix Stassen, VJ Glitterende Eenhoorn en geluidskunstenaar Bauke Moerman. De presentatie was in handen van Christophe Vekeman. Jury`s: Delphine Lecompte, Dirk Galle, bibliotheek Permeke. Dasja Koot poëziedocent en leesconsulent.