poeziecentrum
VERS

Poëzietalent in Gent

Jongeren van verschillende scholen uit Gent doen mee aan VERS. Op maandag 20 februari vond het VERS Debat plaats op de zolder van het Poëziecentrum. Aan de hand van allerlei stellingen debatteerden de jongeren met elkaar, met als inzet: een plaats in het grote VERS Slotdebat op dinsdag 30 mei in het Compagnietheater in Amsterdam. Behalve debatteren werden er ook korte essays over poëzie ten gehore gebracht.

Na alle voor- en tegen argumenten te hebben gehoord over prikkelende stellingen als ‘de beste poëzie zit in alledaagsheid’ of ‘dichters hebben de taak actuele problemen aan te kaarten’ was het woord aan de jury. Lisa en Eva van het Atheneum Wispelberg en Nathan van het Atheneum Gentbrugge kwamen als beste debaters uit de bus. Yael Sertons (Atheneum Gentbrugge) schreef het beste essay. Gefeliciteerd en alvast toitoi voor de finale van het VERS Debat in Amsterdam!

De jury bestond uit Sieglinde Vanhaezebrouck, programmeur Poëziecentrum en Dasja Koot, poëziedocent en leesconsulent. Tussen de debatten door was er een optreden van dichter en performer Andy Fierens. Schrijver, dichter en performer Christophe Vekeman presenteerde het VERS Debat.

Op 21 februari brachten jongeren van het Atheneum Gentbrugge, Atheneum Wispelberg en Sint-Pietersinstituut voor een vol Arca-Theater hun poëzie op de planken. Hun voordrachten werden afgewisseld met afgewisseld met optredens van dichter en VSB Poëzieprijsgenomineerde Delphine Lecompte, zangeres Nele Van den Broeck, beter bekend onder haar muzikale alter-ego Nele Needs A Holiday, slagwerker Marnix Stassen en gitarist Vladimir Spisiak. De presentatie was in handen van Christophe Vekeman.

Aan het einde van de show selecteerde de jury (Delphine Lecompte, Carl De Strycker, directeur van het Poëziecentrum Gent en Annie Lens, Cultuurdienst Stad Gent) vijf winnaars. Applaus voor Sara Roelants, Aminata Soumaré, Gerben Cretel, Esther Ofori en Evie Ballegeer! Zij gaan door naar de uitgebreide poëzie meet- up in Antwerpen! Lees hun gedichten hier. 

De VERS voorronde in Gent werd georganiseerd i.s.m. het Poëziecentrum en werd mede mogelijk gemaakt door Cultuurdienst Stad Gent.