#vers2017
#VERS2017

Terugblik fantastische VERS Slotmanifestatie

Met heel veel plezier en trots kijken we terug op de #VERS2017 Slotmanifestatie, met geweldige jonge 'dichters', onvergetelijke voordrachten, boeiende debatten, geslaagde programma's voor 600 bezoekers.

Bekijk en like foto's & video's op onze Facebookpagina & Instagram. Twitter #VERS2017

De dag begon met een literaire wandeling voor kinderen. Tijdens een verrassende wandeling van het IJ, kriskras door de oude binnenstad naar het Compagnietheater op de Kloveniersburgwal, vertelden de gidsen allerlei verhalen over het Amsterdam van vroeger en nu.

VERS Finale voor kinderen
Om 12.00 uur opende presentator Dieuwertje Blok de VERS finale met kinderen uit groep 6, 7 en 8 van scholen uit Beverwijk, Breda, Nijmegen, Lent, Rotterdam en Zwolle. 32 kinderen, die een plek hadden veroverd in de finale, brachten hun prachtige zelfgeschreven gedichten op de planken.

De jury vond het gedicht De Schroevenman van Gerben van den Berg van basisschool de Wilgenburg uit Zwolle het allermooist. 'Je ziet de beelden voor je. De stilte staat in de verte te hameren, en bijvoorbeeld Het blij-groene gras wiegt mee.'  

Safouane el Aissati uit groep 6 van basisschool de Fontein uit Rotterdam won de tweede prijs met zijn gedicht Over mij zelf. ‘Zijn gedicht is raadselachtig en intrigerend. Hij overtuigde ons ook met zijn goede voordracht,’ aldus de jury.

Julia Beentjes uit groep 7 van o.b.s. ’t Kraaienest uit Beverwijk ging er vandoor met de derde prijs. Zij schreef het gedicht ‘Schaduwen’. ‘Het is een gedicht met een zekere geheimzinnigheid. De Schaduwen gaan een eigen leven leiden.'

De jury bestond uit jury bestond uit K. Michel, dichter en VSB Poëzieprijswinnaar (2000), Andy Fierens, dichter en performer en Gina van den Berg, schrijver en journalist.

VERS Slotdebat
Om 16.00 uur begon het VERS Slotdebat. De beste jonge debaters en essayisten uit Nederland en België namen het tegen elkaar op. Presentator Rick de Leeuw legde acht debatteams prikkelende stellingen voor. Zes jongeren presenteerden hun essay.

Yaël Sertons van het Atheneum Gentbrugge kwam aan het einde van het programma als beste essayist uit de bus. Zij schreef het essay Nadenken over het gedicht Zwart van K. Schippers en Ze verdedigen wat ze hebben van Mark Insingel. ‘'Diep onder de indruk van dat je op zo'n jonge leeftijd al zo mooi kan schrijven,' zei de jury onder meer over haar essay.

De jury riep Luka Herman van De! Kunsthumaniora uit Antwerpen uit tot beste poëziedebater van de Benelux. ‘'Je hebt nergens iets laten liggen, je was bij elk debat de beste,’ aldus jury, die bestond uit Ellen Wilbrink, directeur van de Turing Foundation, Andy Fierens, dichter en performer en Edith Andriesse, interviewer, tekstschrijver, presentator en actrice.

VERS is een initiatief van School der Poëzie in samenwerking met Stichting VSB Poëzieprijs en Poetry International en vond dit jaar voor de 19e keer plaats. VERS wordt financieel onder meer mogelijk gemaakt door VSBfonds.