pr

 Communicatie zonder geweld: give peace a chance 

Schoolvoorstelling voor jongeren van 12 - 16 jaar
Door De Dialoog Coöperatie en Glashouwer Producties  
Voor scholen in samenwerking met de School der Poëzie 
 
Dette Glashouwer, spel
Joke Tjalsma, spel
Aletta Becker, tekst
Joop van Brakel, muziek
Sjoeke-Marije Wallendal, eindregie 
 

Op 4 juli 1969 bracht John Lennon samen met Yoko Ono Give Peace a Chance uit. Net daarvoor lagen ze een week in het Hilton Hotel in Amsterdam. Als pasgetrouwd stel besloten ze de aandacht voor hun huwelijksreis te gebruiken als reclame voor vrede. De vredesactie wekte veel agressie op, de oordelen waren niet van de lucht en aangevallen door journalisten, kozen ze soms voor de tegenaanval en bezigden, achteraf gezien, gewelddadige taal om de vrede te promoten.  

In 2018, 49 jaar later, willen ze hun ‘bedpeace’ overdoen, maar dan anders. Zonder wereldpers dit keer, is het publiek getuige van een intieme setting. Hoe zou, met de kennis van nu, Give Peace a Chance kunnen klinken?  

GIVE PEACE A CHANCE is een voorstelling over communicatie geïnspireerd op het boek 'Vrede kun je leren' van David van Reybrouck en Thomas d’Ansembourg, die zich hebben laten inspireren door de methode van geweldloze communicatie van Marshall B. Rosenberg. 
 Het is een speelse en vrolijke voorstelling (30 minuten) die aanknopingspunten biedt voor gesprekken over de manier waarop leerlingen en volwassenen met elkaar communiceren en conflicten hanteren. Het is een voorstelling over een ándere manier van communiceren, communicatie die verbindt, een methode om conflicten op te lossen. Stel dat we zo kunnen communiceren, ook op school. 

Geweldloos communiceren betekent niet persé leven zonder conflicten, maar mét onze conflicten.  Het wil ook niet zeggen dat we geen oordelen mogen hebben, ze leiden alleen wel vaak tot conflict. Maar wat gebeurt er als we oordelen gebruiken als wegwijzers, omdat ze je vaak iets willen vertellen over onvervulde behoeften? Ieder mens heeft behoeften, maar soms is het lastig je eigen behoeften te herkennen en te erkennen. Communicatie vanuit erkenning van eigen en elkaars behoeften zorgt voor verbinding en compassie. 

De methode van geweldloos communiceren wordt uitgelegd aan de hand van twee (pop)iconen uit een jonge geschiedenis: John Lennon en Yoko Ono, die hun huwelijksreis gebruikten om tegen de oorlog in Vietnam te protesteren en die opriepen tot wereldvrede. Daarmee wordt ook iets verteld over hoe jongeren in de jaren '60 omgingen met de wereld en politiek, hoe ze daar probeerden iets aan te veranderen en hoe ze hun waarden wilden uitdragen. 
 
 De voorstelling past bij maatschappijleer, geschiedenis, muziek, kunst, vrede, burgerschap. 

M.m.v. leden van De Dialoog Coöperatie kunnen we een randprogramma (lessen/gesprekken) rondom de voorstelling verzorgen, zodat we als het ware een hele school kunnen besmetten met Compassie.  

De voorstelling en het verwerkingsprogramma zijn te boeken via School der Poëzie en te betalen met de cultuurkaart. Per voorstelling kunnen we 100 - 150 leerlingen ontvangen. 

Kosten voorstelling:
2 x voorstelling op één dag €1150
3 x voorstelling op één dag €1500
4 x voorstelling op één dag €1800 

Kosten randprogramma:
1 lesuur (45-60 minuten) per klas voorbereiding: €75
1 workshop (100-120 minuten) per klas achteraf: €150 
 

De voorstelling duurt 30 minuten, wordt kort ingeleid en na afloop is er gelegenheid om vragen te stellen en na te praten. Het geheel duurt 1 lesuur. De voorstelling kan plaatsvinden in de aula. 

 Wie eerst een kijkje wil nemen krijgt een vrijkaartje voor de voorstelling op de Parade: 
17 juli t/m 22 juli Parade Den Haag (première 19 juli)
7 aug t/m 12 aug Parade Utrecht
17 aug t/m 21 aug Parade Amsterdam 
 

020 330 78 17
info@schoolderpoezie.nl
www.dedialoogcoöperatie.com www.detteglashouwer.com