Soldatendichters

Soldatendichters
Titel
Soldatendichters: oorlog & poëzie
Voor
vo onderbouw
Thema
Dichters
Auteur
Ineke Holzhaus
Inspiratiebron
Soldatendichters uit de Eerste Wereldoorlog
Tijdsduur
120
Inleiding: de geschiedenis

Voor vo (onder-, midden- en bovenbouw). Download de lesbrief hier als pdf. bestand.

Over de Eerste Wereldoorlog is veel proza geschreven, over de politieke situatie, de strijd, oude rijken die instorten, nieuwe grenzen die ontstaan, maar in een gedicht wordt iets anders overgedragen. Een dichter is getraind om te zien, te voelen en het onnoembare te verwoorden. 

Voordat de Grote Oorlog uitbreekt, is er in Europa een beweging van jonge kunstenaars die zich willen bevrijden van de verouderde vormen van hun voorgangers. Ook in de poëzie zoeken ze naar nieuwe wegen. Het lijkt of ze de Eerste Wereldoorlog voelen aankomen, of hem zelfs oproepen.

De oorlog duurt langer dan een paar maanden, het is een wrede, moderne oorlog. Hier treden niet een paar legers tegen elkaar in het strijdperk, die de buit verdelen als de strijd gestreden is. Deze loopgravenoorlog, waarbij steeds meer landen betrokken raken, is een uitputtingsslag, miljoenen mannen vinden de dood of keren zwaargewond terug naar huis, vaak met een ernstige vorm van shellshock.

Dichters die aan het front vechten, schrijven over hun ervaringen, de honger, de luizen, de angst en ook over de gasaanvallen die ze moeten doorstaan. In Nederland, dat neutraal was, verbleven bijna een miljoen Belgische vluchtelingen. Ook naar Engeland vluchtten de mensen voor het oorlogsgeweld.

,