Reflectie van het leven

Tobias

De gedichten Deze lente, dit van Miriam Van hee en In dit ondermaanse van  Gerrit Komrij geven eigenlijk een soort reflectie van het leven, waarbij we onszelf goed in de spiegel aankijken van wat er nou precies goed en slecht gaat. 
In dit ondermaanse geeft een optimistische inkijk in het leven, ik zie mezelf er heel erg in terug. Ik ben zelf eigenlijk altijd vrolijk, zelfs met tegenslagen en mindere cijfers. 

Ik ben nog niet zeker of ik over ga naar 6VWO of niet, maar ik ga nog steeds met plezier naar school. Soms geen zin om naar m’n werk of de sportschool te gaan, maar toch wetende dat het allemaal voor mezelf is, dat alles een reden heeft, dat je overal het positieve van moet inzien. 

De seizoenen die genoemd worden laten ons niet alleen het verstrijken van de tijd zien, maar ook de verandering van emoties en ervaringen. Een voorbeeld uit het gedicht In Dit Ondermaanse van Gerrit Komrij.

De sneeuw maakt van de wereld een stilleven.
Ik tintel en ik draag een koningskroon.
Door eigen krachten word ik aangedreven

En vrienden zeilen schaterend voorbij.
Het is in hartje winter volop mei.
We schaatsen op een vloer van porselein

In Deze lente, dit.. geven de seizoenen een iets andere blik op ‘het leven’, het is allemaal iets pessimistischer en er wordt weinig verteld over blijheid en vrolijkheid, terwijl je dat wel zou verwachten met het woord ‘Lente’ in de titel:

deze lente, dit 
nerveuze regenen maakt
alles weer onzeker en toch, 
buiten door het raam, 
gaat alles verder. 

Een goed voorbeeld uit het gedicht Deze Lente, dit van Miriam van Hee. 
Het gedicht In dit ondermaanse lijkt voor mij ook meer te gaan over de vreugde van jongeren. Het schaatsen, zeilen en eten bij de koek- en zopietent geeft mij een jeugdige indruk, terwijl het gedicht Deze lente, dit juist meer een volwassen indruk achterlaat. Over hoe het is om volwassen te worden en de uitdagingen die je krijgt wanneer je later verandert en grote stappen moet gaan maken. 

De gedichten herinneren mij eraan dat het normaal is om te veranderen en dat het goed is om positief in het leven te staan. 
Hoe sta jij in het leven en hoe zorg je ervoor zo optimistisch mogelijk te zijn?