NIET VIJF MAAR ZES GENOMINEERDE BUNDELS
Niet 5 maar 6 genomineerde bundels

Shortlist Grote Poëzieprijs 2019 telt drie poëziedebuten

De beste Nederlandstalige dichtbundels van het afgelopen jaar zijn die van Maria Barnas, Joost Decorte, Radna Fabias, Roelof ten Napel, Willem Jan Otten en Xavier Roelens. Niet vijf maar zes bundels werden door de jury genomineerd voor de eerste editie van De Grote Poëzieprijs die op 16 juni a.s. tijdens het 50e Poetry International Festival zal worden uitgereikt. De juryleden Yra van Dijk en Joost Baars - winnaar van de laatste VSB Poëzieprijs - maakten de shortlist, met daarop ook drie debuten, zojuist bekend tijdens de feestelijke finale van de Turing Gedichtenwedstrijd in de Rode Hoed. Ook Adriaan van Dis, Cindy Kerseborn en Maud Vanhauwaert maken deel uit van de jury. Lees hier het juryrapport. De genomineerden verdienden hun plek op de shortlist met de volgende bundels:

Nachtboot - Maria Barnas (Van Oorschot)
Stalker - Joost Decorte (Poëziecentrum)
Habitus - Radna Fabias (De Arbeiderspers)
Het woedeboek - Roelof ten Napel (Hollands Diep)
Genadeklap - Willem Jan Otten (Van Oorschot)
Onze kinderjaren - Xavier Roelens (Atlas Contact)


150 Dichtbundels kreeg de jury ter beoordeling binnen. Niet alleen het enorme aantal maar ook het aantal goede bundels viel daarbij op: 'We mogen concluderen dat de Nederlandstalige poëzie springlevend is. Ze is, ten eerste, divers in haar vorm. Van lyrisch tot uitgebeend, van abstract tot anekdotisch, van geëngageerd tot persoonlijk, van experimenteel tot traditioneel, en alles ertussenin. Ons viel op dat er veel gedichten waren die een expliciet of impliciet politieke lading hadden: blijkbaar vraagt deze tijd om een antwoord van de literatuur. Divers is de Nederlandstalige poëzie ook getuige de vertegenwoordiging van vele bevolkingsgroepen op de inzendingslijst. Vrouwen publiceren alleen nog altijd minder poezie dan mannen: nog niet eens 30% van de gepubliceerde bundels is geschreven door een vrouw.'

Dit jaar dongen voor de grootste poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied voor het eerst ook bundels mee die ‘in eigen beheer’ zijn uitgegeven. 'Maar wat is dat eigenlijk, ‘eigen beheer’? Je zou kunnen zeggen dat in een tijd waarin zo’n beetje iedere dichter tegelijk zzp’er is, elke bundel door een 'uitgeverij' wordt uitgegeven.' Geen van de bundels is uiteindelijk op de longlist terechtgekomen. Hoewel de jury enkele inzendingen met plezier gelezen heeft, bleek toch dat het selectiemechanisme van de traditionele poëzie-uitgevers, zeg maar hun 'poortwachtersfunctie', functioneert.

De Grote Poëzieprijs het land in
De Grote Poëzieprijs bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het jaar met een geldbedrag van € 25.000,-. Op weg naar de uitreiking in juni presenteert De Grote Poëzieprijs uiteenlopende programma's om aandacht te vragen voor de beste nieuwe Nederlandstalige poëzie van het moment en actuele ontwikkelingen in de staat van de Nederlandstalige poëzie. Het werk van de genomineerde dichters en ook de trends die op te maken zijn uit het geheel van inzendingen liggen aan die programma's ten grondslag.

Voorlopige Agenda
28 maart 2019 - Poetry Insight, Poeziecentrum Gent
5 april 2019 - Grote PoëzieprijsRevue met jongeren, Arcatheater Gent
8 april 2019 - Grote PoëzieprijsRevue met jongeren, OBAtheater Amsterdam
9 april 2019 - Poetry Insight, Obatheater Amsterdam
7 mei 2019 - Grote PoëzieprijsRevue met jongeren, Zuiderpershuis Antwerpen
8 mei 2019 - De Grote Poëzieprijs Live, DEStudio Antwerpen
23 mei 2019 - Grote PoëzieprijsRevue met jongeren, De Entree, Rotterdam
16 juni 2019 - Feestelijke uitreiking Grote Poëzieprijs 2019 tijdens het 50e Poetry International Festival Rotterdam