VSB Poezieprijs 2018
VSB Poëzieprijs-nominaties 2018

Baars, Van den Broeck, Langelaar, Oosterhoff, Van Zonneveld

De beste Nederlandstalige dichtbundels van het jaar zijn die van Joost Baars, Charlotte Van den Broeck, Marije Langelaar, Tonnus Oosterhoff en Mieke van Zonneveld. Zij maken daarmee kans op de VSB Poëzieprijs 2018 - de laatste editie. De shortlist werd door juryvoorzitter Maaike Meijer bekend gemaakt in VPRO ’s Nooit meer slapen. Voorafgaand aan de uitreiking zijn de genomineerde dichters vanaf 9 januari op diverse podia in Nederland en Vlaanderen te zien.

In VERS, hét project van School der Poëzie rond de VSB Poëzieprijs, staan het hele jaar de genomineerde bundels en hun dichters centraal. 

Nominaties VSB Poëzieprijs 2018

Joost Baars, Binnenplaats
Uitgeverij Van Oorschot, 2017
Charlotte Van den Broeck, Nachtroer
Uitgeverij De Arbeiderspers, 2017
Marije Langelaar, voor de bundel Vonkt
Uitgeverij De Arbeiderspers, 2017
Tonnus Oosterhoff,  Ja Nee
Uitgeverij De Bezige Bij, 2017
Mieke van Zonneveld,  Leger
Uitgeverij De Bezige Bij, 2017

De bundels van Baars en Van Zonneveld zijn debuutbundels. Oosterhoff won de prijs al eens in 2003, Langelaar won de Jan Campert-prijs met deze bundel.

De VSB Poëzieprijs is sinds 1992 de belangrijkste prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont jaarlijks de beste bundel van het voorgaande jaar met een bedrag van 25.000 euro. De uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2018 vindt op 25 januari plaats in Diligentia in Den Haag.

VERS is een initiatief van School der Poëzie in samenwerking met Stichting VSB Poëzieprijs en Poetry International en vindt dit jaar voor de 20e keer plaats. VERS wordt financieel onder meer mogelijk gemaakt door VSBfonds.