mohamed
#VERS2018

Brecht uit Hengelo en Mohamed uit Antwerpen winnen VERS Slotdebat & Essay

Na spannende VERS Debat & Essay voorrondes door heel Nederland en Vlaanderen kwamen op dinsdag 17 april de beste poëzie-debaters en essayisten naar het OBA Theater in Amsterdam. Onder leiding van presentator Rick de Leeuw vonden er verhitte debatten plaats over stellingen als ‘hoe meer politici poëzie lezen, hoe beter voor de wereld’ of ‘poëzie in de openbare ruimte is zinvol. Ook streden acht jongeren om de prijs voor de beste essayist.

Aan het eind van het programma maakte de jury, die bestond uit Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin, Martijn Nicolaas, senior adviseur Nederlandse Taalunie en Martin Berendse, directeur OBA, de beste poëzie-debater en essayist bekend.

Migranten & Vluchtelingen van Mohamed beste essay 2018
Mohamed van het Stedelijk Lyceum Pestalozzi uit Antwerpen mocht essayprijs in ontvangst nemen. Hij schreef het essay Migranten & Vluchtelingen over het gedicht Verlamd van Armando en Welkom in Nederland van Anne Vegter. Hij denkt dat zowel Marokkaans-Nederlandse of Marokkaans-Belgische jongeren zich er in kunnen herkennen, want ze zijn allemaal kinderen van de immigranten. Hij vindt het belangrijk dat de verhalen van vroeger worden doorgegeven aan de kinderen en kleinkinderen, omdat het perspectief geeft over erg veel dingen. "Onze grootvaders hebben dit land gemaakt en dus is het evenveel van ons, als van de autochtonen", aldus de winnaar.  "Zou men de vluchtelingencrisis later ook bekijken met een gevoel van walging? Uiteindelijk kan men zeggen dat de nazi soldaten niet wisten dat ze iets slecht deden. Maar wij, in een wereld waar het nieuws zo snel verspreid wordt dat het artikel al is geschreven voor de gebeurtenis zelf plaatsvindt, kunnen heus niet zeggen dat men het niet weet. Toch?", vertelt Bouzeya in zijn Essay

De juryleden waren diep onder de indruk van het essay van Mohammed. Ze vonden het mooi hoe hij zijn persoonlijke ervaringen koppelde aan de mens in het algemeen.

Brecht uit Hengelo beste debater
Brecht van het Twickel College uit Hengelo werd uitgeroepen tot de beste poëzie-debater van 2018. De jury loofde de debattechnieken van Brecht:  “Wat de jury in haar prees was de felheid waarmee ze haar stelling verdedigde. Tegelijkertijd luisterde ze heel goed naar de argumenten van haar opponent. Brecht straalde plezier uit in het debat.’

Bekijk en like de foto's van het VERS Slotdebat & Essay op onze Facebookpagina! 

Het VERS Debat & Essay is een van de programma's binnen VERS, hét poëzieproject van School der Poëzie voor kinderen en jongeren rond de VSB Poëzieprijs. Meer dan 5000 jonge mensen hebben dit seizoen in het voortraject kennis gemaakt met het werk van de vijf genomineerde dichters: Joost Baars, Charlotte Van den Broeck, Marije Langelaar, Tonnus Oosterhoff en Mieke van Zonneveld.