zz

Docent Ineke Riem blogt: Schatkistje

In de lessen voor de gedichtenwedstrijd VERS werken we met de dichtbundels die dit jaar voor de VSB-prijs waren genomineerd. Wijvenheide, van Luuk Gruwez is een van die bundels en zijn gedicht ‘Black Box’, over het verzamelen en wegdoen van memorabilia, raakte me meteen. Want ook ik heb al jaren een houten schatkistje waarin ik herinneringen bewaar.

De leerlingen van groep 7 van basisschool De Parachute in Voorburg vonden mijn eerste tanden, de deurknop van een keukenkastje uit mijn geboortehuis en het rolletje mentosjes van twintig jaar oud heel interessant, maar nog boeiender werd het toen ieder zijn eigen black box ging vullen. Wat moest daarin? Foto’s en sieraden natuurlijk. Maar ook een bewaard stukje navelstreng. En de zachtheid van mijn moeders stem, zei een jongen. Die mooie zonsondergang op de plek waarvan ik ben vergeten hoe hij heet, zei een ander. Zo maakten we lijstjes met tastbare en niet-tastbare memorabilia. Daarna koos iedereen één ‘voorwerp’ uit het lijstje om een gedicht bij te schrijven.


Een week later ging ik terug naar De Parachute om die gedichten af te maken. Meteen stond er een leerling voor m’n neus met een blikje in zijn hand. Of ik even zijn verzameling wilde bewonderen?