zz

Docent Marije Uijtdehaage blogt over VERS

De afgelopen maanden ben ik voor VERS op veel basisscholen geweest. Ik ben alle soorten dichters tegengekomen.  De VERS workshops geef ik aan halve klassen zodat er voor ieder kind voldoende individuele aandacht is. Ik heb drie workshops die ik afwissel zodat leerlingen na mijn komst onderling kunnen uitwisselen wat ze hebben gedaan. Alle workshops beginnen met het verzamelen van materiaal voor je gedicht.

In één les verzamelen kinderen uit de bundel van Menno Wigman woorden die zij niet kennen. Zij beschrijven wat voor sfeer het woord heeft, welke gedachten zij erbij krijgen en wat het volgens hen betekend. Die steekwoorden vormen de basis voor hun gedicht. In een andere les lezen we uit de bundel van Luuk Gruwez. Hoe hij stilstaan bij bijzondere momenten uit het leven. We filosoferen over wat er in jouw toekomst gaat gebeuren. Wat ga jij nog meemaken? En wat wil je dat je nog gaat meemaken? De toekomst is het vertrekpunt voor een gedicht. De andere groep gaat aan het werk met alle bundels tegelijk. Zij zoeken naar mooie zinnen, schrijven die over en vervormen die tot hun eigen zin. Zo was er de zin: ‘Ik ben de twee helften van een steen.’ Die werd: ‘Ik ben de twee helften van een berg.’ De nieuwe zin is het uitgangspunt voor een gedicht. In alle groepen beginnen we, na het verzamelen van materiaal, met schrijven, herschrijven en perfectioneren.

Elke soort dichter deed dat op zijn eigen manier. Starend, door veel op te schrijven of mompelend. Maar iedereen raakte geïnspireerd en zette dit om tot de meest uiteenlopende gedichten. Ik raakte ontroerd, werd aan het denken gezet en moest lachen. Deze nieuwe generatie dichters zullen het publiek versteld doen staan tijdens de VERS Finale.

Marije Uijtdehaage
www.marijeuijtdehaage.nl

 VERS is een initiatief van School der Poëzie in samenwerking met Stichting VSB Poëzieprijs en Poetry International en vindt dit jaar voor de 15e keer plaats. VERS wordt financieel mogelijk gemaakt door het VSBfonds:  www.vsbfonds.nl

 

Helften

Ik ben de twee helften van een berg
Ik ben zacht aan de ene kant
Bedekt met zacht tapijt
Hard aan de andere kant
Rotsen, puntige speren van verderf
Die harde helft van mij
Komt door de oorlog
Die zachte kant van mij
Komt van het land rechts
Het is daar vredig
Iedereen helpt elkaar
Soms als ik naar dat land kijk
Denk ik:
Was het hier ook maar zo

Ruben Mook, Groep 8, De Cirkel, Gouda

 

Monster

In mijn ene hand wordt het geboren
In mijn andere gaat het dood

Ondanks al dat leven
Voel ik mij zo levenloos

Het water dat er stroomt
Zal veranderen in bloed

Marit van Ginst, Groep 8, Raphael, Almere