literatour
op weg naar Frankfurt!

Feestelijke start LiteraTour in Aken

Op zondag 17 juli 2016 om 14.45 uur geven de  Gouveneur van Limburg dhr. Bovens en de directeur Regio Aachen mevr. Vaessen het officiële startschot voor LiteraTour; de zesdaagse fietstocht (17 tot 22 juli) van Aken naar Frankfurt! De feestlijke start vindt plaats bij het Ludwig Forum für Internationale Kunst in Aken. 

Een twintigtal jongeren -afkomstig uit Nederland, Duitsland en Vlaanderen- gaan dit avontuur aan, waarbij zij op artistieke en sportieve wijzen worden samengebracht. 
Kunst & cultuur -in de vorm van literatuur, muziek, poetry slam, woord en taal- staan hierbij centraal. Deze literaire fietstocht zal leiden tot een serie creatieve producten en uitvoeringen die gepresenteerd worden tijdens de beroemde Frankfurter Buchmesse; het literaire feest waar Nederland en Vlaanderen de eregasten zijn!

LiteraTour is niet alleen een tocht door drie verschillende landen, maar ook een reis door hart en geest. Zo leren de deelnemers elkaars taal, culturele gewoonten, historie, literatuur en muziek kennen. Ook zullen ze op intensieve wijze samen fietsen, fysieke en emotionele obstakels overkomen, samen schrijven, creëren en uitvoeren. Thema’s gerelateerd aan Europa, tijdelijkheid, verantwoordelijkheid, solidariteit en thuis voelen vormen hierbij het uitgangspunt. De deelnemers worden hierbij begeleid door Toby Kunze, Fikry El Azzouzi, Rick de Leeuw, Simon Van der Geest en Dirk Hülstrunk.

Tijdens hun verblijf in Aken mogen de deelnemers van LiteraTour een bijzondere bijdrage leveren aan Ahoi 3. Dit is een sociaal-cultureel project van de Bleiberger Fabrik, waarbij jonge vluchtelingen, kunstenaars, vrijwilligers en gastkoks een ruimte in het Ludwigsforum voor internationale kunst, tijdelijk gaan omtoveren tot een havenkroeg. Deze kroeg staat symbool voor een veilige haven voor de vele reizigers van over de hele wereld en heeft een wereldkeuken. De LiteraTour-deelnemers stellen een literaire menukaart samen die ook daadwerkelijk in gebruik wordt genomen!

Tevens zal er tijdens de feestelijke start van LiteraTour door Kurt Eichler en Jan Jaap Knol een handtekening worden gezet onder een Memorandum of Understanding voor een meerjarige samenwerking tussen het Duitse Fonds Soziokultur en het Nederlandse Fonds voor Cultuurparticipatie. Een bijzondere mijlpaal voor de culturele sector in Nederland en Duitsland!

Iedereen is van harte welkom om op zondag 17 juli in Aken een kijkje te komen nemen bij de start van LiteraTour en te genieten van alle vreugdevolle activiteiten! 
Kijk voor meer informatie over LiteraTour op: https://literatour2016.wordpress.com/

LiteraTour word geïnitieerd door: 
De Brakke Grond, Stichting Tout Maastricht, School der Poëzie, MusikZentrum Hannover, Te Gek!? Poetry Circle Nowhere en deBuren.

LiteraTour word financieel mogelijk gemaakt door:

Fonds Soziokultur, Fonds voor Cultuurparticipatie, de Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, de Taalunie, Region Aachen, Euregio Maas-Rijn, Land Niedersachsen, Landeshauptstadt Hannover, Nederlands Letterenfonds, Duits-Nederlands Jeugdwerk, Stichting Kannunik Salden Nieuwenhof, Paritätischer Wohlfahrtsverband, Frankfurter Buchmesse Eregast 2016| Vlaanderen & Nederland, Bleiberger Fabrik.