Finale EUregio-Slam!

De Euregio-Slam is een euregionale poetry slamwedstrijd voor jongeren in de Euregio Maas-Rijn (EMR). Tijdens de voorrondes in Heerlen, Aken en België zijn de allerbeste ‘slammers' geselecteerd. Zij staan op woensdag 26 september in de finale. Het wordt een bijzonder evenement. Finalisten maken kans op eeuwige roem en hele leuke taalprijzen!

Waar? wanneer? Hoe laat?
In Maastricht. Op 26 september 2012 van 14.00u - 17.00u in de Muziekgieterij (Bankastraat 3). Gratis entree! Het projectGerard Beentjes, Talenacademie Nederland en School der Poëzie ontwikkelden het lesmateriaal voor dit bijzondere project. Euregio-Slam daagt jongeren uit de Euregio  uit om te slammen in een van de talen van hun 'buren', Frans of Duits dus. Slammen in streektaal of dialect mag trouwens ook.  Voorafgaand aan de voorrondes volgden jongeren een workshop poetry slammmen.  Een professionele, ervaren slammer/docent van School der Poëzie liet tijdens de workshop poetry slam zien hoe het moet.  Daarna gingen de jongeren zelf de slag. Wat is Poetry Slam?
Een poetry slam (naar Engels, to slam = smijten, slaan) of poëzieslag is eigenlijk een kruising tussen literatuur en sport. Enkele slamdichters, kortweg "slammers", gaan op een podium (vaak in een club of café) een wedstrijd met elkaar aan. Binnen een bepaalde korte tijd en in een paar rondes dragen de dichters hun gedichten voor. Het publiek of de jury bepaalt wie de beste is. Iedereen mag zijn kans mag wagen; in de loop van de avond worden de besten geselecteerd. Bij poetry slam is zowel de inhoud als de voordracht belangrijk.
 Sponsoren en partnersHet project Euregio-Slam wordt mede gesubsidieerd door: Provincie Limburg, KunstActief Maastricht, Gemeente Heerlen, Nederlandse Taalunie, Stichting Euregio Maas-Rijn. Partners in het project zijn: Huis voor de Kunsten Limburg,  Literair Station Venlo, School der Poëzie, Poëziecircus, SCHUNCK*, Literaturbüro Aachen, Regio Aachen, ZAKK Düsseldorf, Slam de La Zone,  Stad Genk en Stad Hasselt, Province Liège.