xx

Finaleplaatsen voor Deventer dichttalent

De jonge dichttalenten Julia Brink, Enzo Kingma, Mirjam Jonker en Ilse van Es zijn de trotse winnaars van de VERS PoëzieRevue die vandaag in Deventer plaatsvond. Aan het eind van een afwisselende literaire show in de Deventer Schouwburg ontvingen zij uit handen van dichter en juryvoorzitter Mustafa Stitou de prijzen. Deze jonge ‘dichters’ gaan door naar de landelijke finale op woensdag 22 mei 2013 in Theater MC, Cultuurpark Westergasfabriek te Amsterdam. Een extra prijs werd toegekend aan Daniek Bakker voor haar bijzondere voordracht.


De jonge dichttalenten die doorgaan naar de landelijke finale



Voorafgaand aan de VERS PoeziëRevue schreven bijna 200 jongeren van het Etty Hillesum Lyceum (locatie De Boerhaave en Het Stormink) hun eigen gedicht onder leiding van vakdocenten van School der Poëzie. Dit in het kader van VERS, een landelijke poëziemanifestatie rond de vijf genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2013; te weten H.H. ter Balkt, Luuk Gruwez, Ester Naomi Perquin, Sybren Polet en Menno Wigman.

De jury was enthousiast over de sterke gedichten en de eigenzinnige regels van de jonge dichters als ‘Zwanen komen in beweging’ en de krachtige opbouw naar een spannend einde als in het gedicht van Ilse van Es ‘Het bleef geheim / maar toch de honden / bleven waken/ in de onheilspellende nachten/ bang, dat het nooit ontdekt zou worden’. Aldus juryvoorzitter Mustafa Stitou. De jury bestond verder uit Corry Folkersma (Openbare Bibliotheek Deventer), Henny Brendeke (Openbare Bibliotheek Deventer) en Sander Grootendorst (redacteur bij dagblad De Stentor).

Tussen de gedichten door waren er optredens van theatermaker en actrice Dette Glashouwer), urban dance group Turn it Loose en dichter Mustafa Stitou. De voordrachten van de jongeren werden ondersteund door live muziek van pianist Polo de Haas en drumster Truus Engels. De presentatie was in handen van rapper en beatboxer André Accord.