staakt
Herdenking Februaristaking in poëzie, dans en muziek

Gedichten van kinderen en jongeren over de Februaristaking

In samenwerking met het Comité Herdenking Februaristaking 1941 organiseert School der Poëzie op 7 februari om 13.00 uur in het OBA Theater een bijzondere PoëzieRevue om de Februaristaking te gedenken in een afwisselende literaire show met poëzie, dans en muziek.

Geïnspireerd door beelden, foto’s, getuigenissen en teksten gaan kinderen van o.a. OBS de Toekomst en De Ontplooiing en jongeren van het Wellantcollege VMBO Sloten en het Montesoricollege Oost aan de slag met het verwoorden van gedachten en gevoelens die de Februaristaking bij ze oproept. Vervolgens schrijven ze, onder leiding van een docent van School der Poëzie, een eigen gedicht. Tijdens de PoeziëRevue brengen een aantal ‘dichters’ in de dop hun werk op de planken.

De voordrachten van de kinderen worden afgewisseld met optredens van speciale gasten. Zo geeft dichter K. Schippers acte de présence. De voormalig stadsdichter van Amsterdam leest ‘Ben Ali Libi’, een gedicht van Willem Wilmink een Joodse goochelaar die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd afgevoerd naar de kampen, voor. Ook is er een optreden van de  jazz-formatie Boi Akih (Monica Akihary en Niels Brouwer).

Publiek is van harte welkom, de toegang is gratis. Wel even reserveren (noodzakelijk) via info@schoolderpoezie.nl Het OBA Theater vindt u op de 7e etage van de Centrale Bibliotheek (Oosterdokskade 143. Amsterdam).

 

Mijn handen trillen van spanning

De wereld is donker, donkerzwart

Ik ben er vandaag niet

Oorlog is een duisternis

Vrede een heel mooie zee

Stephanos

 Kom ook naar de herdenking! Op maandag 25 februari 2019 wordt in Amsterdam de Februaristaking van 1941 herdacht.