xx

GEDICHTENDAG in Barendrecht

Acht docenten van School der Poëzie ploeterden in de vroege ochtend van Gedichtendag 2013, donderdag 31 januari, door de modder om tijdig het groene gebouw van het Dalton Lyceum in Barendrecht te bereiken. Leerlingen uit de derde klassen zaten al goed gehumeurd in de lokalen, wachtend met hun pennen op tafel. Meer dan 200 jongeren schreven 'verse' gedichten om daarna met hun poëzie naar workshops over animatie, muziek, dans, beeldend, theater en fotografie te gaan. Poëziedocent en dichter Jos van Hest stortte zich in de aula op de voorbereidingen voor de middagpresentatie. Mijnheer Holleman was samen met Giovanni en Tunahan druk bezig de beamer, cd-spelers, een internetverbinding, theaterlichten en
microfoons te installeren.

 

Om 13.00 uur, tijdens de repetitie, bleek dat Dansgroep I en II een heuse flashmob-verrassing hadden voorbereid en op spectaculaire wijze de middag zouden gaan openen. De zwarte gordijnen in de aula werden dichtgetrokken, en verstopt tussen het publiek en aan de zijkanten begonnen zij uit het niets met een wervelende dan show op de muziek van Poetica. De beeldende werken die geïnspireerd door de gedichten waren gemaakt, werden door middel van foto's op het scherm gepresenteerd. Ze waren zo mooi dat niemand kon geloven dat ze in een ochtend tot stand waren gekomen. De clips waren soms erg grappig en origineel en werden door Jos van Hest samen met de makers voorgedragen. De clips werden gemaakt onder begeleiding van docenten van Holy. 

Ook de theater-act en de combinatie poëzie en dans van Dansgroep III kwamen goed over. Jos van Hest droeg met verve de mooiste gedichten voor en de derde klassers moesten verschrikkelijk lachen om het gedicht 'Slapen in bed' van Jesse:


in bed
slaap
lekker warm
rustig en stil
slaap
drumstel in de zon
muziek
springen
slaap slapen
slapen en slaap
stil in bed
slapen
slapen in bed
nergens aan denken
alleen
slapen

Vooral de regel 'slaap slapen / slapen en slaap / stil in bed / nergens
aan denken' deed het erg goed. Dat wilden we allemaal wel!
Mark schreef een gedicht over een elastiekje:

Het elastiekje

Ik zit hier
Dichtend over een elastiekje
dat wordt vastgehouden door een God
Een God van goud
Ik probeer snel de volgende regel
over de vorm van het elastiekje
De God lacht terwijl hij
het elastiekje
in mijn oog
schiet