podium
fantastische vijfde editie van het poëziefestival

Juni Gedicht 2018: een feestelijke zondag in het Westerpark!

School der Poëzie kijkt terug op een fantastische vijfde editie van het poëziefestival Juni Gedicht. Het Westerpark vulde zich op 24 juni met poëzie, muziek en alle gebieden waar deze disciplines samenkomen. Juni Gedicht 2018 kende een rijke line-up met met boeiende nieuwe concepten in het programma. Groepjes liefhebbers luisterden in een intieme setting naar de voordrachten van dichters in het gras of in een sloep, bezoekers werden bij poetry insight meegezogen door de boeiende gesprekken en op het podium waren bijzondere optredens van dichters, muzikanten en rappers. Een korte terugblik op een prachtige en feestelijke dag

Dieuwertje Blok opende het festival het festival en las haar lievelingsgedichten voor. Daarna verspreidden de bezoekers en artiesten zich door het park. Op het grote grasveld droegen dichters* voor uit eigen werk. Ook op het water kwam poëzie en muziek tot leven. In sloepen luisterden bezoekers op het water naar verhalendichter Renske Kwikkel, de Egyptische verteller Tommy en de Volendamse singer-songwriter Case Mayfield.

Poetry Insight & workshops
Ondertussen bouwde Soultrash een feest in de Hip Hop area met hun muziek van de straat en vond in de bedrijven van het Westerpark (Wester Wijnfabriek, Ketelhuis en Consious hotel) poetry insight plaats, dat gelegenheid bood voor bijzondere gesprekken tussen artiesten en publiek. Zo sprak dichter Simon Mulder  over de Tachtigers, vertelde duizendpoot Ted van Lieshout over verbeelding in kinderboeken, nam zangeres Joy Wielkens de deelnemers mee naar de wereld van Billy Holliday, vertelde Gershwin Bonevacia over Martin Luther King, las Dieuwertje Blok kindergedichten voor, verzorgde redacteur Elske Jacobs de workshop ‘hoe recenseer je poëzie’, gaf uitgever Menno  Hartman  tips over het uitgeven van poëzie en verzorgde dichteres Myrte Leffring  een kort college over hoe je een titel voor een gedicht bedenkt.

Tijdens de workshops ‘Poëzie schrijven met Jacques Brooijmans, Rappen met Skinto en Liedteksten schrijven met Aafje Romeijn werd hard gewerkt en werden er bijzondere vondsten en creaties opgedaan.

Podiumprogramma
Om 17.00 uur barstte het podiumprogramma los, gepresenteerd door Krijn Peter Hesselink en Rita Zipora. Dichters van de dag brachten Vrolijke Verzen, Meis zong verhalen over lief, leed, passie, afscheid nemen en de zoektocht naar nieuwe avonturen. ‘Nieuwe’ dichters brachten nieuwe poëzie: Radna Fabias, kersverse winnares van de C. Buddingh'-Prijs, Gerda Blees, Obe Alkema en Dorien Dijkhuis. Een spannend optreden was er van Massi, hiphop-head in hart en ziel, spoken word door Rellie Telg. David Benjamin bracht beeldende songteksten omlijst met sterke melodielijnen. Joy Wielkens & Vlado Spisiak zongen poëzie van Pfeijffer en Charlotte Van den Broeck. Dichters van de Poule des Doods door Erik Jan Harmsen en zijn zoon Julian en Marieke Lucas Rijneveld, brachten een ode aan F. Starik & Menno Wigman. De heldere en krachtige lyrics van Jay Way vormden de bijzondere afsluiting.

Dank aan...
School der Poezie kijkt met veel plezier en voldoening op de dag terug. Dank aan alle dichters en muzikanten voor hun woorden, muziek en creativiteit. Dank aan GRAP Amsterdam Popmusic voor het mede programmeren en organiseren. Dank ook aan alle sponsoren (stadsdeel West, Westergasfabriek,  Amsterdams Fonds voor de Kunst & Mokumboot), vrijwilligers en bedrijven die, op welke manier dan ook, hebben meegeholpen aan het geheel. Maar vooral: dank aan alle bezoekers voor de aanwezigheid en aandacht!

Dichters in het gras:  Ronald Offerman, Everdina W. Eilander, Mireille Buldeo Rai, Hilmano van Velzen, Harold K, Nancy Makiese, Sholeh Rezazadeh, José van Zutphen, Anneke Wasscher, Paul Roelofsen, Sterre Weldring, Zoetwater, Tonny Hollanders, Salima I.E.M. Senders, Azar Tishe, Wies & De Liefde, John-Lewis Cabot.

Bekijk foto's en filmpjes op Facebook, Instagram en Twitter.