jury

Jury Grote Poëzieprijs 2019 bekend

De jury van de eerste editie van De Grote Poëzieprijs bestaat uit dichter Joost Baars, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Yra van Dijk, schrijver en presentator Adriaan van Dis, documentairemaker Cindy Kerseborn en dichter en theatermaker Maud Vanhauwaert. De Grote Poëzieprijs bekroont de beste Nederlandstalige dichtbundel van het jaar met een geldbedrag van € 25.000,- en wordt op 16 juni 2019 voor het eerst uitgereikt tijdens het 50ste Poetry International Festival Rotterdam. Op 6 februari a.s. maakt de jury de nominaties voor De Grote Poëzieprijs 2019 bekend tijdens de ontknoping van de 10e Turing Gedichtenwedstijd in de Rode Hoed in Amsterdam. De jury is aangesteld door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde die samen met School der Poëzie en Poetry International de prijs organiseert.


Joost Baars is dichter, essayist en boekverkoper. Zijn debuutbundel Binnenplaats (2017) werd bekroond met de laatste VSB Poëzieprijs en genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de C. Buddingh'prijs. Baars leest voor op festivals als Poetry International, Winternachten en Read My World en schrijft recensies en interviews voor Poëziekrant en Awater.

Yra van Dijk is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde in Mondiaal Perspectief aan de Universiteit Leiden. Zij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op de betekenis van het typografisch wit in de moderne poëzie, en bleef daarna onderzoek doen naar de materialiteit van literatuur en naar (digitale) poëzie en literatuur. In 2018 verscheen Afgrond zonder vangnet, liefde en geweld in het werk van Arnon Grunberg.

Adriaan van Dis schrijft romans, verhalen en essays over kolonialisme en migratie. In veel van zijn boeken toont hij zich een buitenstaander tussen mensen die hartstochtelijk hun best doen ergens bij te horen. Hij ontving talloze literaire prijzen en in 2016 de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Van Dis verwierf niet alleen als schrijver grote bekendheid maar ook interviewer.

Cindy Kerseborn maakt literaire films over Caraïbische en Surinaamse schrijvers, zoals een drieluik over 'de grote drie' Nederlandse schrijvers uit de West: Edgar Cairo, Frank Martinus Arion en P.C. Hooft-prijswinnaar Astrid H. Roemer. Ze werkt aan een vervolg van drie poëtische literaire documentaires uit de West en de geschiedenis van Dande op Aruba.

Maud Vanhauwaert is schrijver en theatermaker. Voor haar poëziedebuut Ik ben mogelijk (2011) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel Wij zijn evenwijdig_ (2014) de Hughues C. Pernathprijs, de Herman De Coninck-Publieksprijs en een nominatie voor de VSB Poëzieprijs. In 2018-2019 is ze stadsdichter van Antwerpen. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiek maken.


De jury van De Grote Poëzieprijs beoordeelt Nederlandstalige bundels die zijn verschenen tussen 1 september 2017 en 31 december 2018. Voor De Grote Poëzieprijs kunnen voor het eerst ook bundels uitgegeven in eigen beheer worden ingezonden. Inmiddels heeft de jury ruim zestig titels mogen ontvangen. Insturen kan nog tot en met 31 december a.s. via onderstaand adres. Per ingezonden bundel vraag de organisatie een deelnamegeld van € 75,-, geld dat direct in de organisatie van de prijs wordt gestoken.

De Grote Poëzieprijs is een prijs van, voor en door het werkveld van de Nederlandstalige poëzie. Belangrijkste doelstelling is om met bestaande en nieuwe partners uit te groeien tot een platform dat even levendig en veelzijdig is als de Nederlandstalige poëzie zelf om zo die poëzie met kracht over het voetlicht te brengen. Aan De Grote Poëzieprijs zijn daarom ook inspirerende educatieve en publieksprogramma's verbonden. In 2019 bekroont De Grote Poëzieprijs de beste bundel van het jaar, in de komende jaren wil de organisatie ook komen tot prijzen voor het beste poëziedebuut, het beste gedicht en de beste Spoken Word-act of -artiest in het taalgebied in combinatie met een publieks- en jongerenprijs.


Bundels kunnen tot en met uiterlijk 31 december a.s. worden ingestuurd via:

Grote Poëzieprijs
T.a.v. de jury
Postbus 11755
1001 GT Amsterdam

Bekijk hier het  juryreglement.