zz

Kijkend hoofd & Kunstkastjes & Poëzie

School der Poëzie gaat met ruim 120 leerlingen uit de brugklassen van Het Sweelinck College naar het Stedelijk Musuem. Begeleid door een museummedewerker en een poëziedocent gaan de jongeren kunstwerken bekijken uit de periode 1850 - 1960. Een avontuurlijke periode in de schilderkunst met werken van Karel Appel, Piet Mondriaan, Van Gogh, Jan Sluijters, Max Beckmann en Alberto Giacometti.

Ieder kind kiest een eigen kunstwerk en gewapend met een klembord, potlood en een schrijfopdracht, nestelen ze zich op zaal en gaan kijken, schrijven en denken. Het door het kunstwerk geïnspireerde gedicht nemen ze mee naar school en daar gaan ze hun eigen gedicht 'vertalen' in een houten 'kunstkastje'. Zo ontstaan weer nieuwe kunstwerken uit deze 'kijkende hoofden'.

De gedichten en kunstkastjes worden gepresenteerd aan ouders, verzorgers en belangstellenden op vrijdag 22 maart 2013, om 15.30 uur in Het Stedelijk. Niet genodigde bezoekers moeten wel een kaartje kopen, maar dan kunnen ze behalve Het Stedelijk ook deze presentatie bijwonen en luisteren naar de gedichten die de leerlingen voordragen bij de kunstwerken die hen hebben geïnspireerd.

De scholieren nemen hun kunstkastjes ook mee om te laten zien. Ze staan van 15.30 tot 16.30 uur in de zalen met werken tot 1960 (rondom de 'oude' trap).