feb staking
www.februaristaking.nl

PoëzieRevue rond de Februaristaking

In samenwerking met het Comité herdenking Februaristaking 1941 organiseert School der Poëzie dit jaar op vrijdag 23 februari om 11.00 uur in het OBA Theater een PoëzieRevue rond de Februaristaking.

Op 25 februari 1941 vond het enige massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa plaats in Amsterdam: de Februaristaking. ‘Staakt! Staakt Staakt!’ stond er boven het manifest dat verspreid werd na de razzia op 427 joodse mannen. Uit solidariteit met hun medeburgers staakten arbeiders op de werven. Het trampersoneel legde het openbaar vervoer plat. Tienduizenden Amsterdammers staakten mee. Ook naar andere plaatsen sloeg de actie over: de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp. Nationaal en internationaal maakte de Februaristaking grote indruk en vormde een bron van inspiratie. Zo ook dit jaar voor Amsterdamse kinderen van de basisschool Piet Hein en jongeren van het Berlage Lyceum, het Fons Vitae Lyceum en het Sweelinck College.

In de afgelopen weken werden daar, door docenten van School der Poëzie, lessen gewijd aan de Februaristaking. Geïnspireerd door beelden, foto’s, getuigenissen en teksten gingen de jongeren aan de slag met het woord geven aan gedachten en gevoelens die de Februaristaking bij ze oproept. Ze schreven gedichten over bijvoorbeeld de Dokwerker, de Jodenvervolging, het verzet en Joodse kinderen die werden gered uit de crèche bij de Hollandse Schouwburg. Tijdens de PoeziëRevue presenteren een aantal van hen een eigen geschreven gedicht.

Entr'actes
De voordrachten van de jongeren worden afgewisseld met optredens van speciale gasten. Zo zingt Joy Wielkens, met Vlado Spisiak op gitaar, het gedicht ‘Ben Ali Libi’ van Willem Wilmink over een Joodse goochelaar die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd afgevoerd naar de kampen. Verder zijn er optredens van de dansers van Fractal dance collective, stadsdichter K. Schippers en slagwerker Marnix Stassen. De presentatie is in handen van Bahram Sadeghi.

Jury
Een deskundige jury, bestaande uit K. Schippers, Jaïr Stranders, voorzitter van het comité Herdenking Februaristaking 1941 en Merel Barnard, bibliotheek Huizen, beoordeelt alle voordrachten en kent een aantal prijzen toe.

Bij de Dokwerker in Amsterdam wordt op zondag 25 februari 2018 voor de 77e keer de Februaristaking 1941 herdacht. De herdenking begint om 16.45 uur; het defilé langs de Dokwerker om 17.00 uur. Liesbeth van der Horst, directeur van het Verzetsmuseum Amsterdam, houdt de toespraak. Verder is er een optreden van Joy Wielkens en Vlado Spisiak. Het openingswoord is van de nieuwe voorzitters van het comité: Jaïr Stranders en Thijs Middeldorp.