poetry insight
Een avondvullend programma rond De Grote Poëzieprijs

Poetry Insight in het OBA Theater Amsterdam

Aan De Grote Poëzieprijs, dé nieuwe prijs voor actuele Nederlandstalig poëzie, zijn verschillende publieksprogramma's verbonden. Zo is er op dinsdag 9 april Poetry Insight in het OBA Theater: een avondvullend programma over de voor- en achterkant van Nederlandstalige poëzie. Aanvang: 20.00 uur.

In Poetry Insight wordt de poëzie van nu diepgaand beschouwd, genoten en geanalyseerd. Zo grasduint dichter- podiumbeest Andy Fierens door de 150 ingezonden bundels, laat Sayonara Stutgard, mede-oprichter van uitgeverij Chaos, een ‘intersectionale feminist’ en ‘instagramgrappenmaker’, haar licht schijnen over het feministisch gehalte van de longlist, gaat Daniel Hentschel in een column in op de vormgeving van de ingezonden bundels. Presentator Jos van Hest interviewt Radna Fabias, Xavier Roelens, Roelof ten Napel en Maria Barnas, die genomineerd zijn voor De Grote Poëzieprijs. Ze dragen ook voor uit eigen werk.

praktische info: 

  • datum: Dinsdag 9 april 2019, 20.00 uur
  • locatie: OBA Theater I 7e etage Centrale OBA, Oosterdokskade 143, Amsterdam
  • toegang: € 3,75 Kaartverkoop via reserveren@schoolderpoezie.nl

Inzendingen en nominaties
Zes dichtbundels zijn genomineerd voor De Grote Poëzieprijs (25.000 euro) die op 16 juni wordt uitgereikt tijdens het vijftigste Poetry International Festival in Rotterdam. De kanshebbers zijn Nachtboot van Maria Barnas, Stalker van Joost Decorte, Habitus van Radna Fabias, Het woedeboek van Roelof ten Napel, Genadeklap van Willem Jan Otten en Onze kinderjaren van Xavier Roelens.  De jury boog zich over 150 inzendingen, die samen en in alle opzichten (vorm, inzenders) zeer divers beeld gaven. Een overzicht van alle 150 inzendingen staat online op de website van de Grote Poëzieprijs. Op deze pagina bundels te zien met cover, een link naar informatie over de auteur en een link naar de website voor bestelling van de bundel. De uitreiking van de eerste editie van De Grote Poëzieprijs vindt plaats op zondag 16 juni tijdens het feestelijke 50e Poetry International Festival Rotterdam. De jury bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het jaar met een bedrag van € 25.000,-

Deelnemende organisaties en fondsen
De Grote Poëzieprijs 2019 komt tot stand door de inzet en bijdragen van het Elise Mathilde Fonds, Stichting Lira Fonds, VSBfonds, Nederlands Letterenfonds, Vlaams Fonds voor de Letteren, Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, Poetry International, School der Poëzie en Turing Foundation. Voor 2020 – 2025 gaan deze partners actief op zoek naar nieuwe partijen die op financieel en/of inhoudelijk vlak bij willen dragen aan het succes van De Grote Poëzieprijs/-prijzen. Om de onafhankelijkheid van de prijs te garanderen zal deze in de nabije toekomst worden ondergebracht in een nieuw op te richten stichting.