genomineerde bundels
Een avondvullend programma rond De Grote Poëzieprijs

Poetry Insight in het Poëziecentrum Gent

Aan De Grote Poëzieprijs, dé nieuwe prijs voor actuele Nederlandstalig poëzie, zijn verschillende publieksprogramma's verbonden. Zo is er op 28 maart Poetry Insight in het Poëziecentrum Gent: een avondvullend programma over de voor- en achterkant van Nederlandstalige poëzie. Aanvang: 20.00 uur.

 In Poetry Insight wordt de poëzie van nu diepgaand beschouwd, genoten en geanalyseerd. Zo grasduint dichter- podiumbeest Andy Fierens door de 150 ingezonden bundels en wordt Maud Vanhauwaert, stadsdichter van Antwerpen en jurylid van De Grote Poëzieprijs, geïnterviewd over het jureren rond de prijs. Sayonara Stutgard, mede-oprichter van uitgeverij Chaos, een ‘intersectionale feminist’ en ‘instagramgrappenmaker’, laat haar licht schijnen over het feministisch gehalte van de longlist. Daniel Hentschel gaat in een column op de vormgeving van de ingezonden bundels.

Carl de Strycker, directeur van het Gentse Poëziecentrum, leest samen met het publiek gedichten uit het ingezonden werk en laat zien dat zijn close reading rijke interpretaties oplevert. Met een bijzonder muzikaal intermezzo van de Utrechtse mondharpist Danibal. De presentatie is in handen van Christophe Vekeman.

 praktische info: 

  • datum: Donderdag 28 maart 2019, 20 uur
  • locatie: Poëziecentrum | Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent
  • toegang: € 6. Kaartverkoop via reserveren@schoolderpoezie.nl 

Inzendingen en nominaties
Zes dichtbundels zijn genomineerd voor De Grote Poëzieprijs (25.000 euro) die op 16 juni wordt uitgereikt tijdens het vijftigste Poetry International Festival in Rotterdam. De kanshebbers zijn Nachtboot van Maria Barnas, Stalker van Joost Decorte, Habitus van Radna Fabias, Het woedeboek van Roelof ten Napel, Genadeklap van Willem Jan Otten en Onze kinderjaren van Xavier Roelens.  De jury boog zich over 150 inzendingen, die samen en in alle opzichten (vorm, inzenders) zeer divers beeld gaven. Een overzicht van alle 150 inzendingen staat online op de website van de Grote Poëzieprijs. Hier zijn de bundels te zien met cover, een link naar informatie over de auteur en een link naar de website voor bestelling van de bundel.

Deelnemende organisaties en fondsen
De Grote Poëzieprijs 2019 komt tot stand door de inzet en bijdragen van het Elise Mathilde Fonds, Stichting Lira Fonds, VSBfonds, Nederlands Letterenfonds, Vlaams Fonds voor de Letteren, Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, Poetry International, School der Poëzie en Turing Foundation. Voor 2020 – 2025 gaan deze partners actief op zoek naar nieuwe partijen die op financieel en/of inhoudelijk vlak bij willen dragen aan het succes van De Grote Poëzieprijs/-prijzen. Om de onafhankelijkheid van de prijs te garanderen zal deze in de nabije toekomst worden ondergebracht in een nieuw op te richten stichting.

poetry international
elisabeth mathilde
lira
maatschappij der nld letterkunde
vsb fonds
letterenfonds
turing
vlaams fonds voor de letteren