School der Poëzie presenteert VERS Finales

In het MC Theater in het Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam vindt op woensdag 23 mei de VERS Finale plaats. VERS is het poëzieproject van School der Poëzie voor kinderen en jongeren uit Nederland en Vlaanderen rond de VSB Poëzieprijs; de belangrijkste literaire prijs voor poëzie in het Nederlandse taalgebied.

Duizenden jongeren zijn de afgelopen tijd druk bezig geweest om de mooiste gedichten uit hun pen te laten vloeien. Zij kregen hiervoor op school les van docenten van School der Poëzie. Vervolgens  traden de jonge ‘dichters’ op met hun gedicht in een plaatselijk theater tijdens regionale voorrondes. Inspiratiebron voor alle activiteiten is het werk van de genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2012. In de voorrondes kozen deskundige jury’s de beste dichters die door gaan naar de VERS-Finale in Amsterdam.

 Overdag zijn de VERS Finales voor kinderen en jongeren. De finale is een literaire show waarin de winnaars uit de voorrondes hun gedicht voordragen. Hun werk wordt afgewisseld met voordrachten van de VSB Poezieprijs genomineerden Anne Vegter, Erik Spinroy en Peter Ghyssaert en optredens van de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira. Vieira kreeg internationale bekendheid met Zuco 103 en krijgt bij dit optreden versterking van Grupo Cariopa. Ook te zien: urban dance group Turn it Loose, objecttheater Marlyn Coetsier en pianist Polo de Haas. Tijdens elk programma bepaalt een deskundige jury wie de VERS bokalen voor het beste gedicht en de beste voordracht wint.De VERS Finale voor kinderen wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok. De presentatie voor de jongeren finale is in handen van Hadassah de Boer.
 ’s Avonds vindt het VSB Jongerendebat plaats. Vijfdeklassers debatteren over poëzie en presenteren hun essay. Het debat wordt gepresenteerd door Rick de Leeuw. De jury kiest de beste debater en essayist uit.  Bekijk het programma op de website van VERS VERS is een initiatief van School der Poëzie in samenwerking met stichting VSB Poëzieprijs en Poetry International: www.vsbpoezieprijs.nl VERS wordt financieel mogelijk gemaakt door het VSBfonds: www.vsbfonds.nl.