zz

Van toverspreuken tot Hadewijch

De dichters Maria van Daalen en Liesbeth Lagemaat ontwikkelen met School der Poëzie een kort programma waarin zij gedichten en tekstfragmenten uit de Middeleeuwse Letterkunde presenteren (in de oorspronkelijk taal en waar nodig hertaald in eigentijds Nederlands) met een vertelling uit het Gruuthusehandschrift (1375) als raamwerk:

 

Ic sach den dach als ic ontwiec
Noch ben ik van der wonden ziek


Het Gruuthusehandschrift (1375) bevat de vertelling van een minnaar die droomt en in zijn droom gaat wandelen en zijn geliefde tegenkomt. Hij betreedt haar kasteel en naarmate hij zijn geliefde beter leert kennen, komt hij steeds hoger in het kasteel. Bij het ontwaken voelt hij nog de pijn van Cupido's pijl in zijn hart.

Het verhaal wordt gelardeerd met teksten en tekstfragmenten vanuit talrijke middeleeuwse bronnen. Beide dichters hebben een heel eigen manier van voordragen waardoor de teksten tot leven komen. Er komt ook een werkbundel met alle behandelde fragmenten.

Het project bestaat uit twee stappen:

1 lesuur door Maria van Daalen en Liesbeth Lagemaat. Zij presenteren de raamvertelling en dragen de fragmenten voor (20 - 25 minuten). Daarnaast is er ruimte voor toelichting en vragen van de leerlingen. 1 x een blokuur door een docent van School der Poëzie die aan de hand van de werkbundel met de leerlingen teksten gaat lezen en bespreken, waardoor -  dmv een schrijfopdracht geïnspireerd op dit thema en dit materiaal - hun inzicht en plezier in deze oude teksten zal verdiepen. Om te beginnen worden er toverspreuken uitgedeeld die de leerlingen intuïtief gaan vertalen!

Het project is geschikt voor 2e,3e en 4e klassen van vmbo - gymnasium (programma wordt telkens aangepast aan de doelgroep)