VERS Finales 2012 succesvol afgesloten

 

Woensdag 23 mei 2012 streden 30 jongeren uit Nederland en België in een tot de nok toe gevuld MC Theater in Amsterdam om de Finaleprijs van VERS, het poëzieproject van School der Poëzie voor kinderen en jongeren rond de VSB Poëzieprijs. Laura Voortman van het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer ontving uit handen van juryvoorzitter Anne Vegter voor haar gedicht de 1e prijs. De 2e en 3e prijs gingen naar Yousra Hassaïne van CSG Calvijn uit Rotterdam en Amina Nzari van het Gerrit van der Veen College uit Amsterdam. Actrice Kitty Courbois reikte de prijs voor de beste voordracht uit aan Annegreet Silvius van het Bogerman College uit Sneek. De presentatie was in handen van Hadassah de Boer.

Afbeelding verwijderd.

De winnaars van de VERS Finale 2012 voor jongeren, vlnr. Amina Nzari, Annegreet Silvius, Laura Voortman en Yousra Hassaïne.

De jury was onder de indruk van het niveau: ' De winnares heeft een eigen weg ingeslagen', aldus juryvoorzitter Anne Vegter. Vegter kreeg in de jury versterking van de dichter Erik Spinoy en actrice Kitty Courbois.

 

De slotmanifestatie van de VERS Finale begon vandaag met de Finale voor kinderen van 8 -13 jaar, gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Ruim 35 kinderen uit alle delen van Nederland droegen hun eigen gedicht voor. De jonge dichter Justin Tegelaar van basisschool De Hasselbraam uit Almere is de trotse winnaar en ontving de VERS Poëziebokaal. Juul van Loon van basisschool de Triangel uit Weesp en Olivia van basisschool De Klaverweide uit Almere gingen er vandoor met de tweede en derde prijs. Tess Müller van Vrije School Valentijn uit Harderwijk ontving uit handen van jurylid Jeffrey Spalburg de prijs voor de beste voordracht.

Afbeelding verwijderd.

De winnaars van de VERS Finale 2012 voor kinderen, vlnr. Justin Tegelaar, Juul van Loon, Olivia en Tess Müller.

De jury die de gedichten beoordeelde bestond uit dichter Anne Vegter,
projectmanager van Stichting Lezen Daan Beeke, performer Jennifer Muntslag en acteur, comedian en schrijver Jeffrey Spalburg.

Tijdens de finale werden de voordrachten afgewisseld met optredens van bekende artiesten zoals de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira, pianist Polo de Haas, objecttheater Coetsier en VSB Poëzieprijs genomineerden Anne Vegter en Erik Spinroy.

In totaal hebben ca. 3000 jongeren en kinderen in het voorjaar lessen gevolgd, gedichten geschreven en aan regionale voorrondes mee gedaan. Alle jongeren schreven hun gedicht geïnspireerd op het werk van genomineerde dichters voor de VSB Poëzieprijs, de belangrijkste poëzieprijs in Nederland en Vlaanderen.

’s Avonds vond het VSB Jongerendebat plaats. Vijfdeklassers debatteerden over poëzie en presenteerden hun essay. Het debat werd gepresenteerd door Rick de Leeuw. De jury die bestond uit dichter/essayigs Piet Gerbrandy, directeur Felix Meritis Linda Bouws en publicist Thomas von der Dunk, koos de beste debater en essayist uit.

  Afbeelding verwijderd.

De beste debater was (links) van Atheneum Gentbrugge en rechts beste essayist Bas Steendam van Beijers Naudé uit Leeuwarden.    

VERS is een initiatief van School der Poëzie in samenwerking met stichting VSB Poëzieprijs en Poetry International: www.vsbpoezieprijs.n