zz

VERS slotmanifestatie 2013: een groot succes

De slotmanifestatie van de VERS Finale begon vandaag met de Finale voor kinderen van 8 -13 jaar, gepresenteerd door André Accord. 39 kinderen uit alle delen van Nederland droegen hun eigen gedicht voor. Lucas de Sterke van de Prins Constantijnschool I uit Ede ging er vandoor met de eerste prijs. Hij schreef het gedicht ‘Bijzondere pen’. “Een dichter moet goed naar dingen kunnen kijken om te zien dat dingen soms meer dan dingen zijn. Deze dichter doet dat en het resultaat is gek, leuk en zeer geslaagd. Het gedicht staat als een huis.” Aldus juryvoorzitter Perquin. Natalie Zoet uit Diever werd tweede. Amir Haji uit Voorburg sleepte de derde prijs in de wacht.


Vlnr: Lucas de Sterke (1ste prijs) uit Ede, Natalie Zoet (2e prijs) uit Diever, Amir Haji (3e prijs) uit Voorburg en Caro Spittje (Voordrachtprijs) uit Amersfoort.

 

’s Avonds vond het VSB Jongerendebat plaats. Alexander Pels van het Atheneum Gentbrugge uit België werd gisteravond uitgeroepen tot de beste poëzie-debater van de Benelux! In een afwisselend programma werden acht teams van diverse scholen uit Nederland en Vlaanderen stevig aan de tand gevoeld door presentator Rick de Leeuw en debatteerden aan de hand van stellingen over poëzie.

 

De jury loofde de debattechnieken van Alexander Pels. “Hij blonk uit in humor en in retorica die scherp was en dus doordacht.” Aldus jurylid Ellen Deckwitz.


Atheneum Gentbrugge juicht! Voor de derde keer op rij wint iemand van deze school het VSB Jongerendebat!

Pepijn van Arnhem van het Twickel Hengelo kwam als beste essayist uit de bus.“Qua poëtisch taalgebruik is het essay van Pepijn van Arnhem al een gedicht op zichzelf.” Aldus de jury.

De debatten werden afgewisseld door een optreden van Kees van Kooten. De schrijver las een gedicht voor over hoe hij de liefde van zijn moeder beantwoordde met een punnik en hij verhaalde hoe de poëzie soms in het dagelijks leven ontstaat als je het maar hoort.

School der Poëzie feliciteert alle deelnemers en bedankt alle vrijwilligers voor een prachtige dag!

VERS is een initiatief van School der Poëzie in samenwerking met Stichting VSB Poëzieprijs en Poetry International en vindt dit jaar voor de 15e keer plaats. VERS wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds.