essay Mael
Met de leerlingen van het Haags Montessori Lyceum

Voorronde Poëzie Debat & Essay in Den Haag

Op donderdag 10 april 2024 was het zo ver voor de leerlingen van Haags Montessori Lyceum: in theater Diligentia in Den Haag namen zij het tegen elkaar op in de voorronde van Poëzie Debat & Essay 2024!

Voorafgaand aan de voorrondes schreven de leerlingen prachtige, persoonlijke essays over gedichten naar keuze, onder leiding van Jacques Brooijmans. Daarnaast oefenden zij het debatteren over stellingen rondom poëzie, zoals of poëzie een plaats moet hebben in de politiek, en politiek in poëzie, en zijn actuele gedichten beter dan tijdloze gedichten?

De voorronde werd gepresenteerd door André Accord. Dichter Joshua Snijders trad op met mooie gedichten en Cassandra Onck met een talig muzikaal intermezzo.

In de jury van de voorronde zaten dichter Brenno Mulder en docent Nederlands Irene Blaauw.

Essays
Het winnende essay was van Mael. Zij schreef een ontroerend essay rond twee gedichten, van Rodaan al Galidi en Babs Gons: AFZEGGEN ZEGT MEER DAN JE MISSCHIEN DENKT… Een essay over onzekerheid wanneer je vrienden hun afspraken niet nakomen. In de gedichten vindt ze woorden die ze nodig heeft om haar gevoelens te verwoorden: "Gevoelens van troost, comfort, maar ook herkenning."

Debaters
De debaters die met de beste argumenten kwamen en door zijn naar de finale zijn zijn Jelle, Pieter, Mieke en Klaas.

Tot bij de finale op 28 mei!