xx

Winnaars EU-Regio Slam

Afgelopen schooljaar 2011-2012 hebben de voorrondes plaatsgevonden in Maastricht, Heerlen en Aken. Hieruit zijn ongeveer twintig finalisten voortgekomen van vijf verschillende scholen in de Euregio Maas Rijn: Inda Gymnasium, Sophianum, Rhein-Maas Gymnasium, Porta Mosana College en de Willi-Fährman-Schule. Op 26 september streden deze jongeren uit de Euregio Maas-Rijn onder leiding van dichter en schrijver Gerard Beentjes om de winst.

Beentjes, Talenacademie Nederland en School der Poëzie ontwikkelden het lesmateriaal voor dit bijzondere project.

Tijdens een spannende strijd om de titel werd Thea Schmitz van het Inda Gymnasium uit Kornelimünster uiteindelijk de winnaar met haar slam “een vrachtwagen-situatie”. Foto: Sander Sanders Een professionele jury beoordeelde de slamgedichten van de jongeren. Deze jury bestond uit de stadsdichter van Maastricht, Maarten van den Berg en de professionele slammers Max Greyson uit Vlaanderen en Helge Goldschläger uit Duitsland. Naast eeuwige roem maakten de jongeren kans op een masterclass poetryslam, kaartjes voor het NK poetryslam in Utrecht, een interview voor het magazine Maasje en een ballonvaart over de Euregio Maas-Rijn.  

De Euregio-Slam bood leerlingen van het voortgezet onderwijs in de Euregio Maas-Rijn de mogelijkheid om creatief met vreemde taal bezig te zijn. Leerlingen werden uitgenodigd om zelfgeschreven teksten voor te dragen. Niet zomaar voordragen, maar op een voor een poetry slam kenmerkende wijze: ritmisch, soms met humor, het publiek voor zich winnend. Eigenlijk een soort van ‘stand-up’. Vanwege het succes van dit project wordt nu begonnen aan een vervolg hierop dat naar verwachting begin 2013 van start gaat.

Het project Euregio-Slam is een initiatief van de Talenacademie Nederland en wordt mede gesubsidieerd door: Provincie Limburg, Tout Maastricht, Gemeente Heerlen, Nederlandse Taalunie, Stichting Euregio Maas-Rijn, Regio Aachen en IHK Aachen.

Bericht geplaatst op 27 september 2012.
Bron: Tout Maastricht