foto

Wolfgang en Doris uit Den Haag winnaars Slotdebat & Essay

Na boeiende voorrondes door Nederland en Vlaanderen kwamen op dinsdag 28 mei de beste poëzie-debaters en essayisten naar DE Studio in Antwerpen.

Onder bezielende leiding van presentator Rick de Leeuw werd er vurig gedebatteerd over stellingen als ‘liever een feestje dan een poëzieavond’ of ‘genieten van poëzie kun je leren. Wat was het bijzonder om bij jongeren zoveel passie en overtuiging te zien in gesprekken over poëzie. Ook brachten acht essayisten hun werk op de planken.

Aan het einde van het programma maakte de jury allereerst de winnaar van de essayprijs bekend.  Het niveau lag ontzettend hoog, aldus de jury. ‘We hebben ons verwonderd over de hoeveelheid talent die van de pagina`s afspatte. Jullie hebben opnieuw onze ogen geopend voor de veelzijdigheid van poëzie, voor de manier waarop ze ons wakker schudt, waarop ze ons leert kijken, ons kan troosten en ons de kracht kan geven om te overleven.’ Aldus jurylid Elske Jacobs die alle acht de essayisten complimenteerde en zei zeer onder de indruk te zijn van de essays.

Doris van het Lyceum Ypenburg mocht uiteindelijk de prijs voor de beste essayist in ontvangst nemen. Ze schreef het essay Alles komt goed over het gedicht De zon en de wereld van Arjen Duinker en De dagen van november van Tsjebbe Hettinga.

Uit het juryrapport: ‘Doris is een essayist die ons overdonderde met een groot gevoel voor woorden en beelden en een sterke eigen poëtische stem. Doris onderzoekt hoe poëzie werkt, wat de werking van poëzie op haar persoonlijk is, en schreef een tekst die ons van het begin tot het einde meesleepte.’

Wolfgang van het Haags Montessori Lyceum werd uitgeroepen tot de beste poëziedebater van 2019. De jury loofde zijn stijl, humor, maar vooral ook zijn tactiek en strategie. ‘Hij zorgde voor vuurwerk in de debatten’.

Tussen de debatten en essays door waren er bijzondere optredens van DDF Crew en Eva de Roovere. DDF maakte er een spectaculaire show van; touwtje springen, maar dan in een razendsnelle combinatie van hip hop dans, acrobatiek, gymnastiek en breakdance moves. Eva zong de sterren van de hemel en kreeg het jonge publiek op de banken met haar hit Slaap lekker (Fantastig toch)

De jury bestond uit Elske Jacobs, redactrice, Marc Verstappen, directeur van DE Studio/ Villanella en Michèle de Baere, kabinetsmedewerker van schepen Jinnih Beels.

Bekijk ook de foto`s en video`s op Facebook en Instagram.

vsb