xx

Gastblog van Annie van Gansewinkel over Utrecht Domstad

Poëzie op straat Gisteren mocht ik meelopen met het project 'Utrecht Domstad' van School der Poëzie. Deze organisatie voert in het hele land poëzieprojecten uit op scholen waarbij ze leerlingen laat kennismaken met gedichten en ze ook zelf aan het werk zet. Darja de Wever heeft het programma opgezet voor Utrecht. De afgelopen dagen kregen vmbo-leerlingen van het Globe College op school eerst een inleiding over gedichten en hun stad. Maar ook liedjes, teksten en afbeeldingen kwamen aan bod. De leerlingen kozen er met aandacht de regels uit die hen troffen zoals: aanstormend opspattend water, alleen maar een dropje op mijn knie als ik gevallen ben, zoals ik ziende de zon op het water, na de storm staat ie alleen.
Daarna gingen ze met Darja de Wever de stad in en vervolgens maakten ze zelf gedichten. Het is de bedoeling dat een selectie daarvan binnenkort tentoongesteld wordt in het stadhuis.

? Image removed. Leerlingen bekijken de
recente vleugel van het Stadhuis ?Utrecht heeft een rijke geschiedenis en de wandeling is dan ook meteen een cultuurwandeling. Het stadskasteel, de werfkelders langs de gracht, het oude postkantoor, de denkende haas op de Neude, uiteraard de Dom, maar ook de 'walk of fame' waar vaderlandse filmsterren hun hand- of voetafdruk hebben geplaatst. ????In het Stadhuis mochten we de raadszaal bekijken, evenals de grote (gewoontjes) en de kleine (kleurrijke, zoniet edelkitsch) trouwzaal.???
Image removed. Kleine trouwzaal
Stadhuis Utrecht   De meeste pubers verdiepen zich niet vanzelf in poëzie, maar ik gun ze van harte projecten zoals die van School der Poëzie.Zeker in combinatie met wandelingen kunnen ze ervaren dat poëzie op straat ligt, schuilgaat in het alledaagse. Mooi als je ze even met andere ogen kunt laten kijken.

Annie van Gansewinkel is schrijver van boeken voor kinderen, jongeren volwassenen. Dit stuk verscheen eerder op haar website.